Elágazó láncok a sertéskutricákba
2019.06.28.
Elágazó láncok a sertéskutricákba
Minél hamarabb, és minél szélesebb körben szereljünk elágazó függesztett láncokat a nagy teljesítményű sertésfajták kutricájába a környezeti feltételek javítása érdekében.

Az elágazó láncot egy függőlegesen elhelyezett hosszú láncnak határozhatjuk meg, amelynek a vége 20 cm hosszban a szilárd padlón fekszik. Ehhez csatlakozik 2 vagy 3 további lánc ág, amelyek a kutricában tartott legkisebb és közepes méretű sertések orrmagasságáig vagy kissé az alá érnek.

Ezt a környezet gazdagító eszközt minősítették legjobbnak a Wageningen University & Research, holland kutatóintézet szakértő tudósai, a közelmúltban megjelent közleményükben.

Hasznosak a környezet gazdagító anyagok vagy nem?
Ebben a cikkben a szerzők ismertették, hogy megkérdezték az állat-jólétet leginkább pártoló tudósok véleményét az Európai Unióban jelenleg engedélyezett környezet gazdagító anyagokról.
A cikk hivatkozik a 2001/93 / EK európai irányelvre, amely előírja, hogy minden sertésnek megfelelő érdeklődést felkeltő manipulációs anyagokhoz kell hozzáférnie. A szerzők azt írták: „Európában az intenzíven tartott sertések részére gyakran szerelnek fel egy rövid fémláncot, amelyhez esetenként ellenálló anyagból készült tárgyat rögzítenek. Napjainkig a hatóságok ezt megfelelő környezet gazdagításnak tekintik.
A szerzők továbbiakban azt írják: „Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a láncok nem biztosítanak megfelelő környezet gazdagítást, és hogy egy ellenálló anyagból készült tárgy hozzácsatolása a lánc végéhez inkább csökkentheti, mint javíthatja a sertések jólétét. A hipotézis teszteléséhez szakértői felmérést végeztek, amely 26 többé-kevésbé összetett kérdést tartalmazott.

9 különböző sertésjáték minősítése
A szakértők 0-tól 10-ig terjedő skálán határozták meg a hipotézissel való egyetértésük szintjét, 9 különböző ellenálló anyagból készült környezet gazdagító anyag hatékonyságáról és meg-felelőségéről. Összesen 36 szakértő, többnyire sertés-jóléti tudós válaszolt (válaszadási arány: 39%).



A szerzők azt írják: „Az ellenálló anyagból készült tárgyak kevésbé elterjedtek ott, ahol szalmával almoznak (például Svédország és az Egyesült Királyság) és az EU-n kívüli országokban (USA). Gyakrabban fordulnak elő viszont Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és Finnországban, míg Spanyolországban alacsony az elterjedtsége.
„Leggyakrabban golyókat, fát és csöveket alkalmaznak: keményfát, különösen az Egyesült Királyságban; ellenálló golyókat és csöveket Németországban és Hollandiában. ”

A használt anyagok rangsorolva
A szerzők közlik, hogy a hipotézissel való egyetértésre vonatkozó szakértői pontszám átlagosan csak 4,6 volt (skálán 0-10; összesen 25 tudós válaszolt egyetértően). A környezet gazdagító anyagok a magas és alacsony jóléti pontszám között 5 szignifikancia szintre rangsoroltak:

• Elágazó láncok          (5.1);
• Lánc a padlón            (4.4);
• Kemény fa                 (3.7.);
• Cső                           (3.5);
• Csupasz lánc             (3.3.);
• Rövid lánc                 (3.1);
• Kis golyó                   (2.8);
• Nagy labda                (2.5); és
• Túl magasra függesztett lánc (1.3).
Az elágazó láncok szignifikánsan jobbnak bizonyultak, mint az összes más ellenálló anyag, és jóléti pontszámuk (átlagosan 5.1) közel volt az előre meghatározott elfogadhatósági szinthez (5.5 pont a legrosszabb 0-tól, a legjobb 10-ig). A golyók, csövek vagy keményfa fémlánchoz kapcsolásának előnyei marginálisak voltak, és jóval alacsonyabbak a szakértők által elfogadható környezetgazdagító értéknél.



Az elágazó láncok előnyei
Az elágazó láncok kialakítása tehát a leginkább életképes alternatíva volt a kutatók leírása szerint. A kutatók 5 sertésenként 1 elágazó láncot ajánlottak. A cikkben az elágazó láncok előnyeit a következőképpen írják le: „A rövid láncokra szerelt golyók a termelő üzemekben szárazak és többnyire „porfogók” voltak. Amikor a sertések megpróbálják megharapni a golyókat, nem tudják megfogni őket, és a sertések többet foglakoztak egy rövid fémlánccal, mint ugyanazzal a lánccal, ha egy golyót vagy egy csövet csatlakoztattak hozzá. ”

A teljes cikket DR Marc Bracke és Paul Koene közölte a Plos One-ban, Wageningen University & Research, the Netherlands.
 

Forrás : http://www.ifarm.hu/gerend