Üzemeltetési tippek a hő-stressz csökkentésére
2018.01.03.
Üzemeltetési tippek a hő-stressz csökkentésére
Magas hőmérsékleten az állatok teljesítménye általában romlik. A magas hőmérséklet jellemző hatása az étvágy-, a takarmányértékesítés és a súlygyarapodás csökkenés – minden állománycsoportnál – így kanoknál, kocáknál, malacoknál, növendékeknél és hízóknál egyaránt.

Különösen nagy gondot jelent ez a kocáknál, mivel a hő-stressz hatására csökken a tejtermelés, majd ennek következményeként a malacok gyengén növekednek a születésük után.  A szoptatás alatt a kedvezőtlen hatások még súlyosbodhatnak a magasabb testsúlycsökkenés miatt, ami azután a következő reprodukciós ciklusban okozhat problémákat.

Röviden fogalmazva, a magas hőmérséklet kedvezőtlenül hat a sertések termelési eredményeire. Számos tanulmányban kimutatták, hogy a sertés teljesítményét veszélyezteti, ha meleg és különösen, ha trópusi körülmények között tenyésztik.

Hogyan küzdhetünk a meleg ellen? - Nemrég jelentek meg különböző megoldások, különösen a szoptató kocák számára. Az állatoknál általánosan alkalmazott módszerek több elvre épülnek. Ezek egyike például a víz elpárologtatása, és az így lehűtött levegő hűtő hatása.

1. Hűtő rendszerek

Párologtató hűtés történik, amikor a folyékony vízgáz halmazállapotúvá alakul.  Ennek elérésére számos módszert ismerünk. Passzívan nedvesíthetjük a bejövő levegőt (ezt nevezhetjük hűtő paplanos módszernek), vagy vizet permetezünk a levegőbe, alacsony, vagy magas nyomáson (nagy- vagy alacsony nyomású köd képzés). A nagynyomású rendszer (150 bar) hatékonyabb, mint az alacsony nyomású berendezés (3-5 bar), de a nagynyomású rendszer gyakoribb karbantartást igényel.
Ezeknek a rendszereknek a legnagyobb előnye, hogy közvetlenül a helyiséget hűtik, és nem csökkentik a szellőztető rendszer teljesítményét.
A hűtőpaplan működési elve
 
Figyelmet kell fordítani arra, hogy ne növeljük a helyiségek relatív páratartalmát, mert a relatív páratartalom növekedése csökkenti a hűtési folyamat hatásait. Mivel a hűtés csak a bejövő levegőre hat, de a páratartalom növekedése alacsony. Fennáll annak a veszélye is, hogy a friss levegő már azelőtt felmelegszik, hogy elérné az állatokat. Ezenkívül a hűtő paplan csökkentheti a bejövő levegő sebességét. A levegő bejutásának sebességének 1 és 2 m/s között kell legyen, hogy a rendszer hatékonyan működjön.
Ezeknek a hűtőrendszereknek az előnye viszont, hogy minden termelési fázisban alkalmazhatók. Ez magában foglalja az elletőt is, mivel a légkört hűti anélkül, hogy a malacoknál légmozgás jelentkezne.
Általában elmondható, hogy a hűtési rendszerek akkor a leghatékonyabbak, ha a külső relatív páratartalom 85% alatt van. Amint a relatív páratartalom meghaladja a 80%-ot, a hűtőrendszer hatását a légsebesség növelésével kell fokozni, az elletők kivételével.
 
2. Ventilátorok
A ventilátorok állandó légáramot hoznak létre a sertések körül, ami hűtő hatást eredményez. Megállapítást nyert, hogy amikor a levegő 0,2 m/s-nál gyorsabban mozog, minden további 0,1 m/s-os sebességgel 1 °C-os hűtő hatást hoz létre. Például 0,5 m/s légsebességgel a sertés istállóban a 30 °C-ot 27 °C-osnak érezzük.


A légsebességtől függő hőmérséklet csökkenés
 
Ennek a technikának az az előnye, hogy nem függ a levegő páratartalmától. Ez azonban csak a megfelelő méretű épületekre korlátozódik. Ezenkívül a levegő befúvását nem szabad az elletőkben használni, mert a túl nagy légsebesség a malacokat lehűti, hasmenést okoz és csökkenti a növekedést.


3. Csepegtető hűtés a kocák számára

A szoptató kocák számára van egy olyan alternatíva, amely nem a levegő hőmérsékletét csökkenti, hanem magát az állatot hűti le: víz csepegtetésével. Ennek kedvező hatásait a University of Kansas (USA) már több mint 15 éve mérte. A csepegtető hűtést úgy érhetünk el, hogy a kocák válla és nyaka fölé egy csöpögtető rendszert építünk ki. Az eszköz egy-egy cseppet 10 másodperces időközökkel juttat a koca vállára.
 
Csepegő hűtést alkalmaztak a Réunion trópusi szigeten (Indiai-óceán) végzett kísérletek során. A csepegtető hűtés alkalmazásakor a kocák napi fogyasztása 9 kg-nál magasabb volt, 27 °C-os terem hőmérsékleten. A malac kiesés a szoptatás alatt 50%-kal csökkent, 14%-ról 7%-ra; elsősorban a kevesebb malac nyomás eredményeként.
 
A sertések saját hőszabályozása

A fent említett három megközelítés az állatokat körülvevő levegő megváltoztatásának módszereiről szól. Azonban maguk az állatok is szerepet játszanak ebben a folyamatban, és létfontosságú megérteni, hogy a sertések hogyan veszítenek vagy nyernek hőt. Alapvető tény, hogy a hőenergia folyamatos kölcsönhatásban van a sertés és a környezet között. Ez négy különböző módon történik - vezetés, áramlás, sugárzás és párolgás. Az első három az úgynevezett "érzékelhető fűtés" csoportba sorolható, ami azt is jelenti, hogy hőmérséklet-különbségre van szükség a hőcseréhez.
 
Szerző: Thierry Thomas
 

 

Forrás : http://www.ifarm.hu/gerend